Fahéjas – Szilvás pite, Habcsók kalappal

Ma valami olyan édességre vágyott a család amit régen ettünk. De nem volt edvem egy hétig a konyhában serénykedni, így felütöttem a jól bevált szakácskönyvet, és megalkottam a mai süteménykülönlegességet, amely sütés közben még formálódott, mivel az eredeti recept szerint a 3 tojásfehérje nem került volna felhasználásra, de innentől ez a pite így készül nálunk, mert forradalmasítottam a receptet 🙂 🙂 🙂

Processed with VSCOcam with m3 preset

Hozzávalók:

Tészta:

18dkg liszt

12dkg vaj

6dkg porcukor

1 tojássárgája

1dl tej

Krém:

2 tojássárgája

6dkg cukor

6dkg vaj

6dkg liszt

Díszítés:

30 dkg szilva

5dkg fahéjas cukor

3tojásfehérje

5dkg porcukor

Ne ijedjetek meg, gyakorlatilag ez nem sok hozzávaló, mindenből egy kevés kell bele 🙂

Elkészítés:

A vajat a liszttel és a porcukorral szép egynemű tésztává morzsoljuk egy tálban, majd a tojássárgája és a tej hozzáadásával szép nyújtható tésztát készítünk belőle, ha ez megvan félre tesszük egy fél órára, és addig feldaraboljuk mondjuk a szilvét, valamint csomómentesre kikeverjük a krém hozzávalóit egy tálban.

Processed with VSCOcam with m3 preset

A tésztát nyújtófával szépen fél cm vastagra nyújtjuk és a sütőpapírral kibélelt formába tesszük. A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig elősütjük. Amíg ez sül addig a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hogy majd a tetejére tudjuk kanalazni, amikor eljutunk oda.

Ha elősütöttük a lapot akkor kenjük bele a krémet, és pakoljuk rá a szilvát szép sorjában, a tetejére mehet a fahéjas cukor, majd a sütőbe tojuk újabb 10 percre. Amikor ez megvan, kivesszük a tetejére kenjük a tojáshabot, és a sütő legfelső szintjén további 5 percig visszatesszük.

Amikor már látjuk, hogy szépen megbarnult akkor kivesszük, és hűlni hagyjuk.

A formából a sütőpapírral egyszerűen kiemeljük, és javaslom, hogy kicsit hagyjuk hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni!

Processed with VSCOcam with m3 preset

Hasonló bejegyzések