Görbe Család Mézes Zserbója

Ez a sütemény nálunk már kultusznak örvend, ugyanis két vagy három évvel ezelőtt egy nagyon szerencsés véletlennek köszönhetően született meg, szintén karácsonykor 🙂

Szokás szerint késésben voltunk a menüvel, így a gyorsaság érdekében anya készítette a krémeket a süteményekhez, én pedig a lapokat, hogy haladjunk. Igen ám, de a szakácskönyvben egymás melletti lapon van a mézes krémes és a mézes zserbó. Gondolom sejtitek már mi lehetett a végkifejlet!

Viszont a végkifejlet tökéletes lett, mert a lapok amiket sütöttem sokkal jobban tartják a krémet mint a mézeskrémes esetében, így mindneki elégdett volt, azóta így készítjük 🙂



Elkészítés:

Lapok:
5dkg margarin
40dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
1kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
6dkg méz

Krém:
20 dkg margarin
20dkg porcukor
3dl tej
6dkg búzadara
sűrű baracklekvár

Tetejére:
100g étcsokoládé
50g rama 



Elkészítés:

A margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet egy kis lábosban összefőzzük. Ha langyosra lehűlt a lisztel elkevert szódabikarbónára öntjük, és sima tésztává gyúrjuk.

Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órára pihentetni félre tesszük.



Addig elkészítjük a tölteléket. Atejet felforraljuk, belefórjuk a búzadarát, és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzá adjuk a kis kockákra darabolt vajat, és a porcukrot. 









A lapokat vékonyra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük. 
Ahogy kihűltek a lapokat egyenként előbb vékonyan lekvárral, majd a búzadarás krémmel is megkenjük, és egymásra rétegezzük őket. 








Amikor elkészült a legfelső rétegre a vajjal felolvasztott étcsokoládét öntjük, és 3-4 órára félre tesszük, hogy össze tudjon puhulni, az egész, ezután könnyen szeletelhető lesz.







– Palkó –



Vélemény, hozzászólás?