Túrós – Sós pogácsa / rúd

Egy réges régi szakácskönyvben találtuk ezt a családi receptet, amit idén karácsonyra el is készítettünk a családnak, mindenki legnagyobb örömére!


Hozzávalók: 

60dkg túró
60dkg liszt
60dkg vaj
2 evőkanál só (minimum)
2 kk szódabikarbóna
3 tojás
1dl tej

Tetejére sajt (30dkg) és szezámmag.

Elkészítés:

A tojás fehérjét felverjük, a sárgáját pedig egy deci tejjel kikeverjük, ez kerül majd a tetejére a sajt alá. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és hozzá adjuk a túrót, lisztet és a mikróban enyhén felolvasztott vajat.
Hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, majd kézzel jól összedolgozzuk. Fél órára hideg helyre tesszük, hogy az ízek jól öszeérjenek benne.



Az állni hagyott tésztát 5mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán. A tetejét megkenjük a tojásos öntettel, és megszórjuk a sajttal és a szezámmaggal. 

Pogácsa szaggatóval, vagy dereje vágóval egyforma köröket/hasábokat szaggatunk belőle, és 20 perc alatt 200 fokon készre sütjük őket.

– Palkó –

Vélemény, hozzászólás?