Halloween-i Ötletcsokor



Mint mindenki tudja a hétvégén lesz Mindenszentek, amit Amerikában nagyszabású ünneplés övez, pedig gyökerei egy kelta hagyományra vezethetőek vissza. Minden gyerek jelmezbe bújik, és ijesztgeti a szomszédokat, egy kis csokoládéért 🙂


Ennek a hagyománynak egyre többen hódolnak nálunk is, és igyekeznek a hangulathoz illő ételekkel is díszíteni az asztalt a vendégeknek.

A mostani bejegyzésben összeszedtem a héten legyártott sütőtökös ételeket, mini muffinokat, amik szörnyecskék lettek a Halloween hangulatára tekintettel 🙂

Mindenkinek megvan a saját receptje, így én is megalkottam a sajátom. A család annyira nem szereti ezt a zöldséget, így igazi különlegességként álltam neki elkészíteni, hiszen ha anyukám nem szeret valamit, akkor bizony abból mi sem eszünk 🙂

Megtörtem a hagyományt és elkészítettem ezeket a fogásokat, italokat:

Kezdjük is, mi minden készült a konyhában a hét folyamán:

Először is mindegyik fogás alapjával: A SÜTŐTÖKKEL 

Nagyjából 2 kilós darabot vettem a zöldségesnél, ezt 8 egyenlő részre vágtam, majd jó sok cukorral megszórva 30 perc alatt készre sütöttem a sütőben. Itt érvényesül anyukám örök érvényű mondata: édes süteménynél nincs olyan, hogy sok cukor. Amikor már úgy gondolod ez sok, tegyél még mindegyikre egy evőkanállal 🙂

De figyelj, hogy a tök mellé ne menjen, hiszen ilyen sok idő alatt a sütőben már a papíron nem karamellizálódik, hanem szénné ég, amitől igaz a töknek nem lesz baja, csak a lakást nem győzöd majd utána szellőztetni.


Amikor elkészül a tök, szépen megpucolod, simán lejön róla a héja. Én mivel még soha nem készítettem egyedi módot találtam ki a püré elkészítésére. 

Aprítógépbe tettem a darabokat, hogy az félig legyen és egy deciliter tejjel felöltöttem, majd egy teáskanál fahéjat, és ugyanennyi szárított gyömbért kanalaztam rá. Pépesítettem és egy csatos üvegbe tettem a kész masszát. Addig folytattam ezt, amíg minden egyes darab nem lett kész, ekkor készült el a tökéletes sütőtökpürém, amit majdnem magában megettem, de türtőztettem magam, hiszen nem ebben a formában nyeri el végső alakját ez a finomság 🙂




1. Sütőtökös Latte – Azaz sütőtökös tejeskávé






Az alapja természetesen a sütőtökpüré, de kell még hozzá 3 dl tej, és egy adag eszpresszó kávé is. A tejet kezdésképpen elfelezzük. Egyik felét a kiválasztott bögrébe tesszük, és 1-2 evőkanál sütőtökpürét teszünk bele, kinek mennyire ízlik a pép.  Célszerű ezt is megmelegíteni ezután. A másik felét betesszük a mikróba és felforraljuk, majd tejhabosítóval, vagy a rendes kávéfőző gőzölőjével felgőzöljük, illetve kézi tejhabosítóval 1 perc alatt felhabosítjuk. Közben lefő a kávé is, és ki hogy szereti cukorral, édesítővel ízesítheti. 




A sütőtökös tejbe öntjük, és mehet rá a hab. Én még egy kis fahéjat is tettem a tetejére díszítésképpen és már fogyasztható is a finomság!





2. Sütőtök krémleves






Hozzávalók: 2 személyre
4 evőkanál sütőtökpüré
3 dl tej
2 dl főzőtejszín
2 dl víz
1 marék tökmag
Csipetnyi só
Fél leveskocka



Elkészítés:










vizet feltesszük egy lábosban forrni, amikor  már forr, beledobjuk a leveskockát és egy csipetnyi sót ami így azonnal elolvad. A leves kavargatásához én kézi habverőt használtam. Mikor elolvadt, jöhet a sütőtökpüré, amit csomómentesre keverünk benne. Ezután a tej következik, majd újraforraljuk folyamatos kevergetés mellett az egészet. Mikor forr, felöntjük a tejszínnel és még nagyjából 5 percig közepes lángon főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.

Tálalás után a tetejére jöhetnek a magok. Hidegen és melegen is nagyon finom!
3. Szörnyecskék ~ Dupla Csokis – Kókuszos Muffin







A hozzávalók : 24 darabhoz
2 bögre liszt
1 bögre kakaópor
1 csomag sütőpor
1 bögre porcukor
2 tojás
1 bögre olaj
200 g csokoládé
Tetejére kókuszreszelék



Az összetevőket egy tálban összekeverjük a táblás csoki felével, amit kis kockákra vágtunk. A muffin formába tesszük őket, és 12 perc alatt 200 fokon készre sütjük. Teljesen kihűtjük a muffinokat, és a megmaradt csokoládé felét felolvasztjuk egy tányérban vízgőz felett. Amikor olvad, a muffinok tetejét szép sorban bele forgatjuk és kókuszt szórunk rájuk, amíg még nem köt meg rajta a csoki.

Amikor ez kész, a megmaradt csokit is felolvasztjuk és egy zacskóba kanalazzuk. Sütőpapírt terítünk az asztalra, és a zacskó sarkát kivágva megrajzoljuk a lábacskáikat. Ezeket hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjenek. 

A muffinokra 3-3 kis lyukat nyomunk, én ehhez evőpálcikát használtam, ahova majd a lábakat tesszük, amikor megdermedtek a hűtőben. 

Összeillesztés után már meg is vannak a szőrös kis pókjaink 🙂

4. Véres pókhálók – Málnás amerikai palacsinta




Az alaprecept már megtalálható a blogon, így azt nem írom le csak a változtatásokat:

3 deciliter tej helyett, csak 2,5 legyen, ennek a helyére kerüljön málnaszörp, így meg lesz a színezék a tésztában. Akár a cukor mennyiségét is megfelezhetjük, hiszen ez alapból is édes. 


Azonban az elkészítés már nem kis kézügyességet igényel, hiszen ott kezdődik a dolog, hogy vagy egy nagy zacskóba pakolod az egészet aminek a végét kivágod egy pontban, vagy ahogy én is készítettem egy üres majonézes flakonba töltöd és mintha azt nyomnád rajzolgatsz vele a serpenyőbe!


Nagyszerű szórakozás, és nem mellesleg csomó formát lehet vele kialakítani, amit én a közeljövőben biztosan hasznosítani is fogok!
Jó szórakozást mindenkinek, remélem tudtam segíteni a buli előkészületeinek megtervezésében!

– Palkó –

Vélemény, hozzászólás?