Nagymamám Békebeli Rizskoch receptje

Nagyon ritkán készül el nálunk ez a sütemény, hiszen egy 5 tagú családban lehetetlen annyi tejberizst főzni, hogy abból még erre is maradjon. 

Viszont a héten kettesben maradtam a nagymamámmal, amíg anyáék a Balatonnál süttetik a hasukat, és egy nap közös megegyezés alapján nekiálltunk sütni. 

 
 
 
Régen is mindig a mamánál ettünk legsűrűbben, mivel ő meg tudta állni az unokák kedvéért, hogy ne egye meg még tejberizs formátumban 🙂 
 
Áldott legyen érte!
 

De lássuk miből is áll a csoda:

0,5 liter víz
20 dkg rizs
0,5 liter tej
25 dkg cukor
5 tojás
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg mazsola
5 dkg vaj
2 ek. zsemlemorzsa
 
 
 
 
Elkészítés:
Egy lábasban tedd fel a vizet forrni és tedd bele a cukrot. Amikor forr tedd bele a rizst, és öntsd fel tejjel. Addig kavargasd amíg a rizs el nem kezd benne kipattogni. Most tedd félre , hogy kipattogjon rendesen.
Amíg hűl, válaszd ketté a tojásokat és a fehérjét verd habverővel kemény habbá. Amikor ez kész és a rizs is kihűlt akkor keverd bele a tojás sárgáját és a pudingport. Ha ez megvan keverd bele a felvert tojáshabot.
Egy 28 centiméteres tortaformát kenj ki vajjal és öntsd bele a zsemlemorzsát. Lehet, hogy soknak fog tűnni, de ennyi kell bele! Ettől lesz finom morzsás.
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig süsd.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
– Palkó –

Vélemény, hozzászólás?