Pillekönnyű fánk a sütőből

Délután a húgom addig nyaggatott, míg csak nekiálltam tésztát dagasztani 🙂 De nem szeretem volna olaj szagot csinálni a lakásban azért egy különleges receptet kerestem amit a sütőben sütve lehet elkészíteni, így egészségesebb is, mivel nem olajban sül!

Szerencsére meg is találtam a tökéleteset! 🙂
De nézzük mit alkottam ma délután 🙂

Hozzávalók :

50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
7 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
15 teáskanál lekvár/ dzsem


 

Elkészítés:

 
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele. 

Itt a dagasztás alatt azt értjük amikor szép nagy mozdulatokkal gyúrod a  tésztát amíg nem látod, hogy szépen eloszlik benne a margarin és fényes nem lesz, majd állni hagyod.
 
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem kb. 30 db lett ebből a mennyiségből.

 

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt.   
 
 
 
Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész. 
 
 

 Idén is elkészítettem, csokoládés verzióban:





 

Vélemény, hozzászólás?