Galette – Édes változat

Egy korábbi bejegyzésben leírtam már nektek a galette alapreceptet, amit egy kis módosítással és apróbb trükkökkel édes finomsággá alakíthattok át! Mind látványvilágban, mind ízében fantasztikus lesz ezt megígérem nektek!

Két különböző feltéttel is kipróbáltam, hogy megírhassam nektek a tapasztalatomat velük és megmondom őszintén jól szerepeltek! A lekváros és a pudingos változat is egyben maradt nem folyt szét, szóval bátran merem ajánlani őket bárkinek!

Hozzávalók a tésztához: (8 db)

50 dkg liszt
25 dkg vaj
20 dkg tejföl
1ek cukor

2ek barna cukor a szélére
1 tojás megkenni
Puding vagy sűrű lekvár
Valamilyen gyümölcs

Elkészítés:

Ezekből a hozzávalókból nagyon szép egynemű vajas tésztát tudsz gyúrni egy nagyobb tálban a kezeddel, amiből próbálj egyforma golyókat formálni a kezeddel, majd tedd fél órára a hűtőbe őket, hogy összeálljon rendesen a tészta.

Mielőtt majd dolgozol vele, a kezeddel gyúrd át őket, hogy a vaj felolvadjon minimálisan és tudd nyújtani őket.

Kb. fél cm vastag nagyjából kör alakú kis ( 20 cm átmérőjű ) korongokat kell kapj belőlük amiket az alábbi feltétekkel készíthetsz:

1. Málna pudingos – Őszibarackos

A pudingtól először kicsit tartottam, mert megmondom őszintén féltem, hogy ha a kész pudingot visszateszem a sütőbe elfolyik, de szerencsére a visszahajtogatott szélek megakadályozták a tepsiben való elterjeszkedését, így pont olyan kis korongokat kaptam amilyet elképzeltem az elején 🙂 Itt a puding színe elég föndöntúli neonrózsaszín lett a sütés után, de az íze kárpótol ezen kis furcsaság miatt 🙂

2. Vörösbor lekváros – Epres

Itt a lekvár lehetőleg minél sűrűbb legyen, hogy véletlenül se follyon ki a tészta szélén ha sül.

A tészta szélét kb 2 cm széles körben hagy feltét nélkül, és ezt a részt hajtsd vissza majd “csipkedd” be az ujjaddal, kend meg tojás sárgájával és szórd meg barna cukorral, hogy aranybarna színű legyen a széle, így még gusztusosabb !

Én gáz sütőben max fokozaton középső sütésen 12 perc alatt készre sütöttem őket, de amint a széle szépen megsül már veheted is ki, mert ennyi idő alatt a többi része is megsült mivel vékony a tésztája.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

– Palkó –

Hasonló bejegyzések