Pljeskavica házi hamburgerzsemlében – Szerb különlegesség

Múlthéten megemlítettem a szerb évfolyamtársamnak és a kedves lakótársának akik a felettem levő lakásban laknak a társasházban, hogy szeretnék kicsit nemzetközi vizekre evezni és bemutatni pár szomszédos ország nemzeti ételét.

Ezen az ötleten felbuzdulva a lányok a héten hoztak nekem otthonról “pljeskavica” húst és meg is hívtak engem szerda estére vacsorára. Nagy örömömben sütötem is hozzá házi hamburgerzsemlét, természetesen a nagyi mindenttudó szakácskönyve ehhez is hamisíthatatlan recepttel szolgált!

 


A lányok elmondása szerint a húspogácsa többféle húsból tevődik össze és már alapból be van fűszerezve, így ezzel nem lesz gondunk az elkészítés során!

A pogácsak hozzávalói: 6 db-hoz

30 dkg finomliszt
1 dl tej
1dl olíva olaj
1 dl joghurt
2,5 dkg élesztő
2 tojás(egyik a kenéshez)
2ek cukor
1tk só
1 cs. sütőpor
5g szezámmag

Elkészítés:

A tejet cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig pihenni hagyjuk, hogy feljöjjön addig borítsd a lisztet a sütőport és a sót egy nagy tálba. Az élesztős tejet egy kis tálban keverjük el az olíva olajjal és a joghurttal. A tojást habverővel egy tálvan 2-3 perc alatt habosra verjük és a lisztbe öntjük, majd a joghurtos részt is beleöntjük és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már szép fényes és elválik az edény falától akkor takarjuk le egy ruhával és körülbelül egy óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és 6 egyenló részre vágjuk, majd kis zsemle formákat készítünk belőle. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és egymástól 5-6 cm távolságra elhelyezzük őket, majd begyújtjuk a sütőt. A tepsit tegyük a sütő tetejére és így amíg felmelegszik (kb. 10 perc ) még kel egy kicsit a tészta. Amíg kel addig a másik tojással szépen kenjük le őket mindehol, hogy szép barna puffancsokat kapjunk. A tetejére szórjuk a szezámmagot.
Majd 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És igaz most csak 4et sütöttem, de az eredmény szerintem magáért beszél, csodaszép és fonom zsemléket kapunk végeredményként.

A belevalók nálunk a szokásos módon lila és vöröshagyma, paradicsom, sajt, saláta, ketchup, majonéz, mustár és a pljeskavica.
Nagyon finomat alkottunk ez meg kell mondjam! Másnak is csak ajnlani tudom! Nyilván sima hamburgerhússal is tökéletes lett volna, de most kicsit megreformáltuk a receptet. 🙂
Ezúton is köszönöm a meghívást !

Vélemény, hozzászólás?