Sós – fűszeres citrom – Az keleti konyha csodái

Még a múlthéten botlottam ebbe a csodás receptbe, ami a különleges ízvilága miatt megnyerte a tetszésem, így nemsokára már neki is álltam összevásárolni a hozzávalókat bár jókor jutott eszembe, ugyanis horribilis összegeket kérnek a citromét így az influenza szezonban, így a recepttől kicsit eltérve fél kiló narancs és fél kg citrom esett áldozatul a szertartás alatt 🙂

Így utólag már tudom, hogy kevés lett ennyi, mert kicsit összeestek a sótól, de nagyon finom lett! Bár az ízét én nem tudom semmihez hasonlítani, az eredeti elkészítő a Főszermánia Gasztoblog írjója szerint olyan mintha kovászos uborka lenne, mikor beleharapsz, hát nem tudom nálunk az nem ilyen 🙂 

De ettől függetlenül nagyon finom és tényleg érdekes ízvilágot képvisel! Még azt nem találtam ki, hogy mihez lehetne enni, mert elég karakteres az íze, így tulajdonképpen szerintem bármi mást elnyomna az erős fűszerezés miatt, de magában is finom! – Legalábbis én így ettem –

A recept hozzávalói :

0,5 kg citrom
0,5 kg narancs
3 ek só
1ek cukor
1tk chili
1tk bors
3 db babérlevél

Én egy nagy 1literes csatos üvegben készítettem el, amiben nagyon jól mutatnak 🙂

A citromot és a narancsot jó alaposan megmosod, és szép egyforma karikákra vágod őket. Majd egy kis tálban elkeversz minden fűszert, a babérlevél kivételével.

És ebbe a “pácba” forgatod a karikákat, úgy, hogy mindenhol legyen rajtuk “feltét”. Ezek után szép sorban bepakolod őket az üvegbe, úgy hogy teljesen kitöltsék a rendelkezésre álló helyet! A babérleveleket közben ide-oda beledugdosod, hogy majd a lében össze tudjon érni  többi fűszerrel.

Ezután 1 napig hagyd szoba hőmérsékleten, amíg levet ereszt, az ezután rendelkezésre álló helyet töltsd még fel 100%- citromlével vagy frissen is facsarhatsz rá, az a legjobb szerintem. Majd 2-3 napra tedd a hűtőbe, hogy összeérjen!

os

Ezután jöhet  kóstolás! Friss bagettel ajánlom vagy magában esetleg, mert tulajdonképpen a markáns ízvilág miatt teljesen mindegy mivel eszed elnyomja 🙂

Viszont magában is nagyon finom!

Sok sikert az elkészítéséhez, és remélem nektek is ízleni fog!

-Palkó-

Vélemény, hozzászólás?