Dunkin’ Donuts – Avagy ha találkozik a Nagyi receptje az unoka képzelőerejével :)

A mai alkotásunk igazi mestermű, már csak azért is, mert a nagymamám fiatal korában egy fánk üzemben kezdett még fiatal szakácsnőként, onnan van ez a recept 🙂 Mi az unokák ezen nőttünk fel, mikor a mama sütött valahogy mindig kevés volt, mindegy ha 2 vagy 5 kiló lisztből készült elfogyott!

Maga az alaprecept lekvárral készül, de a délelőtt folyamán új köntösbe öntöttem őket, (tulajdonképpen szó szerint is 🙂 ) mivel a Dunkin’ Donuts fotói által inspirált képek születtek, csak dobozunk nem volt hozzá, hogy ebben örökítsem meg őket, pedig elhihetitek, ott is kelendő lenne a Nagyi receptje 🙂

Minden rokon tudja, hogy a Mama receptje igazi remekmű, így most megosztom veletek az elkészítés folyamatát, és az alapreceptet, amelyből körülbelül 20 db 10x10es fánk készíthető !

De ennyinek nem érdemes neki kezdeni, legalábbis nálunk, de az arányok miatt így írom le 🙂

Hozzávalók:

Tészta:

1 kg liszt
1 tojás
1 élesztő
15 dkg cukor
0,8 liter tej
1 csipet só
4 dl olaj-sütéshez

Díszítés:

1 tábla étcsokis tortabevonó
1 tábla tejcsoki
2 marék kókuszreszelék
1 doboz színes torta dara
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

1 dl langyos tejben 3 dkg cukorral és egy csipet sóval elmorzsolod az élesztőt, és kicsit állni hagyod, hogy “felfusson”. Amíg ez fut, addig egy nagy tálba öntsd bele az egy kiló lisztet és üsd bele a tojást, majd az élesztős tejet. Kezd el kézzel dagasztani, ami körkörös mozdulatokkal történik 🙂

Folyamatosan adagold hozzá a tejet! Nálunk kilónként 1 liter tejet is felvett, de ez a liszt minőségétől is függően változhat. Mi a nagyi titka, lisztet használjuk stílszerűen a Nagyival 🙂

Addig dagaszd, amíg el nem kezd válni az edény falától és fényes tésztát nem kapsz, ez kb 5-10 percet vesz igénybe. Majd egy tiszta konyharuhával takard le és egy óráig hagyd kelni.
Amikor duplájára kelt, és szép levegős a tészta akkor kezdheted el szaggatni az 1-1,5 cm vastagra nyújtott, még nyers tésztát. Mi ehhez a linzer szaggatót használtuk, mert nincs itthon rendes fánk szaggató, de ugyanez egy söröskorsó-pálinkáspohár kombinációval is megoldható !

Ezután ha készen vannak a kis karikáid, akkor egy nagy lábasba önts olajat és amikor már forró tegyél bele annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, mert az olajban még dagadnak!
Addig süsd amíg aranybarna nem lesz mindkét oldala, és a közepén egy csík nem jelenik meg, ha nem csinálod meg a közepére a lyukat akkor a klasszikus ” Szalagos Fánkot” kapod, amibe egy torta habnyomó segítségével bármilyen tölteléket tudsz nyomni! Nálunk ilyen verzió is készült most, a csokis tető alatt ugyanis, vanília puding rejtőzik 🙂

A tortabevonót olvasd fel egy kis lábosban, bár először ajánlom, hogy a fehér csokit, mert utána még tudod benne olvasztani az étet, de fordítva ez már nem működik 🙂 A 100grammos csokihoz kell 2 ek olaj, hogy szép fényes és jól kenhető legyen a csoki! Ezzel a saját dolgod könnyíted meg! Én ajánlom, hogy egy kanállal folyamatosan kevergesd, és mikor már teljesen folyékony akkor zárd el, majd gyorsan kenj el 1-1 kanállal a fánkok tetején, aztán várj úgy 3-5 percet, hogy kicsit dermedjen a csoki majd szórd meg a kiválasztott feltéttel.

Még mellékelek pár fotót a kész művekről, mert nem tudok egyszerűen betelni velük, hibába ettem már sokat gyermekkoromban , azért így mégis jobban néz ki mint egykis lekvárral a tetején!
 
 
  

Ezúton is szeretném megköszönni a techbook.hu-nak, hogy biztosított számomra egy új Alcatel OneTouch Hero készüléket aminek a 13 megapixeles HD kamerája segített megörökíteni a fotókat, hogy a nagyközönség is láthassa a művet!

Hasonló bejegyzések

1 Comment