Sushi házilag elkészítve

Bevallom kétkedve álltam neki ennek az ételnek, mert egyszer vettem a boltban és nem volt túl finom, így inkább kerültem a sushit! De az új lakótársam nagyon szereti így beadtam a derekam, és legalább lesz objektív vélemény is, mert ő tapasztalatból kóstolja meg, mivel nekem nem sok szerencsém van az ilyen ételekhez !

Lássunk akkor hozzá 🙂
Mint leírtam az előző postban, az egyik nagy áruházláncnál keleti hetek vannak, így pont jókor jött az ötlet, hogy gyártsunk sushit 🙂
Hozzávalók : 6-8 személyre
500g sushi rizs
3 ek szójaszósz
1 tk wasabi
1 csomag Nori lap
100g füstölt lazac
160g rák ízű halrudacska(surimi)
150g tonhal
1db kígyó uborka
Gyömbér
chilis szósz
egy nagyon éles kés!
A rizst először jó alaposan lemossuk ( én 4x öblítettem át mire nem volt zavaros a vize) és a leírás szerint feltesszük főni(100gramm rizs/250ml víz), semmilyen fűszer nem kell bele úgy ahogy van natúrban! A neten azt írták valamilyen speciális rizsecet kell a vizébe, de nekünk az nem volt otthon , mégis tökéletes eredményt kaptunk ! Amíg fő addig elkészíthetjük mondjuk a belevalókat kis tényérokra, hogy ezzel is időt spóroljunk, bár a csak már teljesen hideg rizzsel szabad majd dolgozni!
Ez nagyon fontos a sok nyers hozzávaló miatt !!!
Az uborkát a közepébe az eredeti leírás szerint körben kell leválasztani a puha magos részről, ezt én csak azért csináltam meg , mert a lakótársam nem hitte el, hogy meg tudom csinálni, de elárulok, hogy ha teljesen simán megpucolod az uborkát, csak kicsit vastagabban hagyod, majd utána felcsíkozod ugyanazt az eredményt kapod! De ha sinám megpuculod, és 6ba vágod úgy is jól fog kinézni benne !
Ha felszívta az összes vizet elzárjuk. Én egy nagy lapos tálcára kiterítettem , mert így hamarabb elhűlt! Mikor kész előveszel egy bambusz tányér alátétet, és vágsz rá egy csík folpack fóliát!
Ráteszel egy nori lapot és odakészítesz egy kis tál hideg vizet. Ha minden összetevő ott van, csak akor láss neki, utána ugyanis annyira fog ragadni a kezed a rizstől, hogy jobb ha nem fogdosol semmit!
A kiterített lapra tegyél egy nagy marék rizst, és nyomkodd szét, de a felső részétől 3-4 centire ne legyen már rizs, külöben nem fog összeragadni! kb 0,5 cm vastagon elég bele a rizs, aztán tegyél bele egy csík tölteléket és a bambusz meg a folpack segítségévelkezd el feltekerni. A kezed mindig legyen vizes mikor a rizzsel dolgozol, különben rádragad!
Ezután a szintén vizes késsel vágd félbe, majd az így kapott darabokat is negyedeld még el. Ezzel elkészültek a makijaid 🙂
Igen jól olvastad, ennek a hivatalos neve a MAKI 🙂
Egy saját kreálmányt is láthattok a képeken, ami úgy készül, hogy egy uborka szeletre teszel egy darab surmit és ráformázol egykis rizst, majd a nori lappal szép csíkot készíesz köré, hogy egymeg maradjon.
A fordított maki elkészítése nem a legegyszerűbb, de egykis gyakorlással gyorsan belejön az ember! 
A lényeg, hogy a folpackra vastagon szórj szezámmagot és arra olszlasd el szépen a rizst, majd tebb vele a zöldséget és hajtsd fel mintha kívül nori lap lenne. Én a biztonság kedvéért belülre tettem egy lap norit, hogy mégiscsak azt a hatást keltse, hogy kifordítva eszed a makidat.

Ezután mi NIGIRI-ket gyártottunk amihez a rizsből a markodban csinálj kis henger alakú darabot és egy szelet lazaccal vond be, de előtte a lazac aljára tegyél az ujjaddal egy vékony csík wasabit. A design és a könnyebb fogyasztás érdekében mi vágtunk ollóval az egyik nori lapból rájuk vékony csíkokat és azzal tapasztotuk össze, a biztos siker érdekében 🙂 Plussz információként megtudtam, hogy a wasabi nagyon jól fertőtenít, tehát tuti nem kapsz el semmit miközben eszel 🙂
Ezután jött a SURIMI, a kis rák ízű halrudacska, ami magában nem finom, szóval azt ajánlom ne kóstold meg külön 🙂 Ezt a makis feltekerős verzióval is elkészítheted, vagy még újabb formát ölthet ha megcsinálod a kezedben a kis rizsgolyót, majd körbe tekered külön a nori lappal és így teszed rá a kis rudat, majd körbe rakod a darabolt uborkával mondjuk !

Szép kis tányérokba (nálunk a fondü készlet kapta a megtiszteltetést ) rakod a plussz feltéteket, ami nálunk a gyömbér, a chilis szósz, wasabi és a szójaszósz szolgált.

Jó szórakozást, és nagyon jó étvágyat kívánok hozzá !

– Palkó –

Vélemény, hozzászólás?