Gina 19. – Fondant bevonatos torta

A mai bejegyzés, elég komplex lesz mivel a tegnapi napom elég húzósra sikeredett, kezdve azzal, hogy előző este 10re értem haza, így 1körül kerültem ágyba és anya már 8kor keltett 🙂
Akkor álltam neki megsütni a lapokat, mert én voltam a bulira a süti felelős 🙂 
Bár ki gondolta volna, hogy ez a poszt kerül hozzám 🙂 

Elöljáróban elmondom, hogy a fondant számomra nagy csalódás, viszont a tortában levő trüffel krém maga volt a csoda, mint állagában mind ízvilágában ! Ha csoki tortát szeretnél sütni, ez a tuti !
Így jöttek sorban az utóbbi hetek kedvencei, a hólabda amit most kicsit átvariáltunk, a dunai hullám és az este fő attrakciója a Fondant bevonatos trüffelkrémes csokitorta 🙂
Kezdjük akkor a hólabdával aminek az alapreceptjét megtaláljátok egy korábbi bejegyzés alatt, ezt most ( mivel a válozatosság gyönyörködtet – elv híve vagyok ) kicsi megvariáltam és mivel a torta két lapja világos lett, és mivel forma tortát szerettünk volna készíteni a sok leeső kis darabból felemás labdákat készítettem, úgy, hogy egyik fele sárga a másik pedig csokis piskóta lett, és mivel közben a krém is elfogyott a nem várt többlet hozzávaló miatt, így újragondoltam a krémet és kókuszkrémet főztem bele.
(4ek kókuszreszelék, 2 ek porcukor, 1/2 ek liszt , 10 dkg vaj és 3 dl tej segítségével egy lábasban) – Elárulom, hogy anya utána felvilágosított, hogy ez a Bounty szelet receptjéből van, tehát nem sokáig örülhettem annak, hogy új dolgot találtam ki 🙂
Megmondom őszintén nekem így még jobban ízlik, igaz én nagyon szeretem a kókuszt 🙂
Aztán jött a dunai hullám összepakolása, amit szintén olvashattatok már, hogyan is készül.
És mindezen előkészületek után jött a nap legjobban várt pontja a fondant összeállítása. Egy külföldi blogon találtam hozzá receptet, mely a következőkből állt:
10 g zselatin
3 ek méz
50 g margarin
és 1 kg porcukor
Ezek segítségével és ételszínezékkel próbáltam megalkotni tesómnak a tűzpiros Audi jel alakú tortáját, ami bevallom nem jött össze úgy ahogy terveztem. Mivel az a darab amiből a jel lett volna a tetejére darabokra tört amikor nyújtottam, tehát maradt a jól bevált cukordíszes díszítési módszer.
Én ajánlom mindenkinek, hogy vegye meg a bolti marcipánt, mert lehet kicsit drága de még mindig olcsóbb, mintha megvennéd a sok hozzávalót a házihoz, ami megjegyezném ha összeszámolod nem sokkal olcsóbb, és még a siker sem garantált ! Szerencsére nekem a piros( amit nagy jóindulattal és képzelőerővel nevezhetünk csak pirosnak, mivel a Dr. Oetker ételszínezék semmire nem jó, pedig azt hinné az ember, hogy mivel közel 400ft a 10ml így akár jó is lehet, mert itt a kecskeméti tescoban nem lehet kapni azt a fajtát ami olyan üvegben van mint a rum aroma és kb 100Ft-be kerül a 30ml. És használ! Mert én szegeden azt szoktam venni, és az bezzeg működik, tehát ez a mostani nagy csalódás volt! Nem ajánlom senkinek !!!!!
Na de nézzük , hogy is készült a rózsaszín fondant :
Először is a porcukrot tedd egy nagy tálba, és a zselatint a zacskó hátoldalán található leírás alapján főzd meg, ide kell az ételszínezéket is tenni, ha nem fehéret szeretnél. Aztán amikor ez felforrt zárd el és kevert bele a mézet és a vajat. Majd ha már kezd bekocsonyásodni akkor szépen öntsd a porcukorhoz és kezd el gyúrni mint a tésztát. Akkor jó az állaga, ha már elválik az edény falától. De a kezedre még akkor is ragadni fog, mivel tulajdonképpen ez nagy mennyiségű színes cukor 🙂
Amikor már elérte ezt az állagot akkor folpackba csomagolva tedd 2-3 órára a hűtőbe.
A lapokhoz sima vizes piskótát sütöttem két fehéret és egy csokisat, és a minta alapján kivágtam belőlük a négy karikát, aztán jöhetett a krém, ami ugye nagyon fontos a tortánál, hiszen ha nem finom a krém eltonrja az egészet 🙂
Na ezzel nem volt probléma, tökéletesre sikerült elárulom! Nagyon jó lett az állaga és a lapokat is elbírta, valamint nagyon finom lett! Ezt később a vendégek is megemlítették!
Az összetétele a következő :
5dl habtejszín
20dkg étcsoki
10dkg vaj
2ek porcukor
és 2ek holland kakaópor
1 cs rokokó torta díszítő
A csokit és a vajat egy kis lábosban felteszed melegedni takarékon, és egy kanállal kavargatod közben oda ne égjen! Amint elolvadt máris egy tálba öntöd és mehet rá a jó hidegre hűtött tejszín, amit azonnal kezd  is el habverővel felverni, közben pedig add hozzá a kakaóport és a porcukrot. Amint kemény habbá verted már kenheted is a lapok közé! Tuti siker lesz 🙂 Én a rokokót is ebbe a masszába kevertem , így darabos lett a krém és még csokisabb 🙂
Összeállítottam a lapokkal és hűtőbe került amíg a fondantra vártunk , közben összeállítottam a hólabdát és a dunai hullámra is felkerült a csoki bevonat.
Mire mindez kész lett a fondant is nyújtható állapotba került. Ajánlom ehhez, hogy folpackon nyújtsd és a nyújtófát is tekerd be vele, különben mindenhová oda fog ragadni és soha nem szeded fel a nyújtódeszkáról ! A rózsaszín még elment, mert szépen kinyújtottam , bevontam vele a tortát és jól is nézett ki, kijött a forma, de a fehér sajnos megadta magát így újra kellett tervezni az egész borítást 25 perccel a vendégek megérkezése előtt! Elképzelhetitek milyen ideges voltam, mert pont készen lettem mire odaértek, viszont a grill felelős is én voltam, mivel félig kerti parti volt így ott már szinte biztos volt a csúszás, de szerencsére a húgom odakinn összepakolt és odakészítette a grill pultot, tehát nem voltam akkora csúszásban mint gondoltam még ekkor 🙂
Alapjában véve finom volt a fondant és jól is nézett ki, de nem éri meg ezzel elvesztegetni 5-6 órát !
A vendégek nagyon meg voltak elégedve a tortával (mivel nem tudták mit is kellett volna kiadjon a minta, de végülis jól nézett ki csak lehet én állítottam túl magas elvárásokat vele szemben 🙂
Előfordult ez már máskor is 🙂
Végül aztán kész lett a menü és mindenki jól lakott, tesóm örült az ajándéknak amit csináltattunk neki a kishúgommal és másodjára is átadtuk, mivel a születésnapján is megkapta már egyszer, de a vendégeket is elbűvölte a találékonyságunk 🙂 Hogy egy karikatúrát készíttettünk neki, amint ott volt a házunk és az autója is, így egy nagyon személyre szóló ajándékot kapott ami örök emlék lesz neki reméljük 🙂

Ezúton is Boldog 19. Szülinapot Kívánok !

Vélemény, hozzászólás?