Hólabda – Kozáksapka

Ezt a süteményt már bánom , hogy pár hete kipróbáltam , ugyanis azóta az egész család rá van állva és minden héten legalább egyszer sütnöm kell belőle, de egyedül 1,5-2 óráig tart mire ez a 60-70 db elkészül! Igaz nagyon finom , mutatós és már az ismerősök körében is kedvelt sütemény lett.



Hozzávalók :

Tészta:

30 dkg porcukor
8ek forró víz
8 tojás
25 dkg liszt
1 cs. Sütőpor
4-5 ek kakaópor

Krém:

5 dl tej
5 ek liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1/2 csomag kókuszreszelék

Tetejére :

1 tábla tortabevonó 180 grammos
2 ek olaj

Elkészítés :


A tésztához a porcukor felét kikeverjük a forró vízzel, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A liszttel elkevered a sütőport és a kakaóport, majd a cukros masszához kevered, ezt szerintem célszerűbb egyesével keverni, mert a kakóporból annyi kell, hogy sötétbarna legyen ,viszont ez a liszt minőségétől függ. De a sima BL55-ös liszthez 5ek elegendő.

A tojásfehérjéből a maradék porcukorral kemény habot verünk , folyamatosan kanállal adagoljuk a fehérjéhez a habot, akkor szép fényes és kemény lesz!

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 220 fokra előmelegített  sütőben tűpróbáig sütjük. Minél nagyobb tepsit válasszunk, és a sütő alap tepsijében szoktam , mert a tésztát majd ketté kell vágni és úgy beletölteni majd a krémet, tehát nem baj ha nem less 5cm magas a piskótád !

A krémhez a tejet és a lisztet egy lábasban összekeverjük és felforraljuk, pépesre főzzük, lehetőleg csomómentesre J ( Ehhez ajánlom , hogy kézi habverővel kevergesd ) Majd hűtőbe tesszük és teljesen kihűtjük ! Fontos , hogy teljesen hideg legyen a massza, különben majd beleolvad a vaj, és akkor kifolyik a krém!



A porcukorot habosra keverjük a vajjal és egy 1-2 kanál kókuszreszelékkel. Ezzel keverjük össze a kihűlt lisztes-tejes pépet.

Amíg hűl addig a kisült piskótát a közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatod és egy recés késsel félbe vágod az így elkészült piskóta korongokat. A kihűlt pépet habverővel szintén csomómentesre keverjük,és a kis korongokba kenünk egy kiskanálnyit, majd késsel megkenjük a külső felületüket is. Ha a tetejét is bekened akkor hóbalda lesz, ha kimarad ez a rész akkor oda kerül a csoki és kozáksapkát kapsz!

A megkent kis korongokat kókuszba forgatod és amint megszilárdult a tetején a csoki már tálalhatod is! Illetve a sima hólabdát azonal  kínálhatod is!




Jó étvágyat kívánok !

– Palkó –

Vélemény, hozzászólás?