Amerikai pite

 

Hozzávalók

Tésztához

 
30 dkg liszt + nyújtáshoz
20 dkg kockákra vágott vaj/margarin
10 ek porcukor
1 tojássárgája
 

Töltelékhez

1 kg alma

 

20 dkg cukor
kk őrölt fahéj
ek citromlé
dkg kockákra vágott vaj
2 marék meggy (kb 300g.)
 
Porcukor a tálaláshoz.
 

Elkészítés :

A cukrot és a lisztet összekeverjük ,majd a feldarabolt margarint
a kezeink között elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát készítünk belőle. Cipó alakúra formázzuk majd fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, utána formába nyújtjuk.
Ehhez a tésztához nem kell a tepsit vagy a pite format kivajazni,mert annyira zsízos magában a tésta, hogy nem fog leragadni a sütemény !
A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felét cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A másik felét még úy ahogy meg van pucolva nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, és kinyomkodjuk majd összekeverjük a fajéjjal a citromlével és a cukorral. Kinyomkodjuk, hogy ne legyen olyan sok leve J
A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A reszelt tölteléket elkeverjük a meggy ¾ részével (a többi a díszítés lesz ) és belerakjuk az aljára, majd az almaszeleteket szép sorban rápakoljuk .
Ezután 2 lehetőség is van a pite lefedésére:

1. Lehetőség :
A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson.
2. Lehetőség :
Az elnyújtott tésztát dereje szaggatóval csíkokra vágjuk , és a képen látható módon rácsozzuk , vagy ha nagyon szépre akarjuk akkor ahogy az első képen is láthatid én sodortam a kiszaggatott tésztát. A megmaradt meggyet pedig a kis rácsokba szórjuk.

A forró sütőben 25-30 perc alatt  230 fokon szép pirosra sütjük.

Vélemény, hozzászólás?